Conferința Societății Americane de Oncologie Clinică ASCO 2022

Cea mai mare conferință de oncologie din lume – ASCO 2022 – a înregistrat, pe parcursul celor cinci zile (3-7 iunie), peste 200 de sesiuni și o audiență record de 42.600 de participanți, 73% fiind la fața locului, în Chicago, Illinois. În cadrul conferinței a avut loc și întâlnirea liderilor mondiali în oncologie, extrem de importantă pentru a putea prioritiza nevoile psiho-sociale pentru fiecare pacient, pentru fiecare cancer și pretutindeni.

Cu tema ”Avansarea îngrijirii echitabile a cancerului prin inovație”, conferința din acest an a Societății Americane de Oncologie Clinică (American Society of Clinical Oncology- ASCO) a dezbătut aspecte stringente în îngrijirea cancerului la nivel global.

”În deschiderea conferinței, Andree Bawi, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, a subliniat că în lume s-a deschis un nou capitol pentru controlul cancerului, iar această afirmație este întărită de angajamentele unui număr tot mai mare de de state, parlamente, decidenți din întreaga lume. Este un semnal clar că suntem într-o fază constructivă din punct de vedere al politicii oncologice globale. El a spus că în mod tradițional, înaintea pandemiei, au fost foarte puțini acei indicatori de rezultat pe care i-am folosit în oncologie, dar, de fapt, era nevoie de unul singur- supraviețuirea- pentru a defini progresul în acest domeniu. Ca urmare a ieșirii din această pandemie, am reușit să ne dăm seama că este nevoie de definirea unor noi tipuri de inovație care vor îmbunătăți starea de bine, în general, și vor aduce bunăstarea fizică, socială, psihică și funțională a pacienților. În plus, vor permite sistemelor de sănătate să fie mai reziliente și să reducă inegalitățile profunde care există momentan, despre care noi, în România, nu știm mare lucru, deoarece registrul cancerului lipsește, iar de acolo am putea să vedem, de fapt, care este diferența și unde sunt aceste inegalități”, a explicat conf. dr. Degi Laszlo Csaba, director European Cancer Organisation (ECO) și Societatea Internațională de Psiho- Oncologie (IPOS), într-o corespondență din Chicago.

Întâlnirea ECO- ASCO având ca temă impactul războiului din Ucrania asupra pacienților cu cancer a avut loc pe 4 iunie, fiind prezenți liderii celor două organizații: dr. Julie Gralow, vicepreședinte ASCO și CMO Executive, dr. Eric Winer, președinte ASCO, Mike Morrissey, CEO ECO, dr. Andreas Charalambous, președinte ECO, dr. Doug Pyle, vicepreședinte, Afaceri Internaționale ASCO, Richard Price, șef departament Policy, ECO.

”ECO s-a implicat activ în ajutorarea pacienților care se confruntă cu o dublă provocare: cancerul și războiul. Pe site-ul ECO am reușit să traducem foarte multe materiale ale ASCO în diferite limbi, inclusiv ucraineană, care ajută pacienții oncologici. Avem în continuare webinarii, următorul, organizat de Societatea Internațională de Psiho-Oncologie, va fi peste o săptămână și va avea ca temă traumele războiului și modul în care acestea influențează îngrijirea oncologică. De asemenea, pentru a fi proactivi, am dezvoltat împreună cu o companie din Germania un soft special de monitorizare și management al nevoilor psiho-sociale la nivel european. Vor trebui investiții susținute, în viitor, pentru a combate traumele și sindromul post-traumatic. Războiul se extinde și astfel nevoile pacienților depășesc zona tratamentului medical, mergând către zona psiho-socială, și din instituțiile oncologice către zona primară. În acest sens, avem deja proiectul CANPRIM care urmărește pacienții oncologici în îngrijirea primară din perspectiva nevoilor psiho-sociale și a distresului oncologic, pentru a înțelege mai bine dovezile privind rolul și impactul negativ al distresului oncologic în îngrijirea primară”, a concluzionat conf. dr. Degi Laszlo Csaba.

Mai multe informații aici: https://meetings.asco.org/meetings/2022-asco-annual-meeting/288/program-guide/scheduled-sessions.

###

Sursa: https://cancer-plan.ro/asco-2022-avansarea-ingrijirii-echitabile-a-cancerului-prin-inovare/