CANPRIM | live | TVR CLUJ

CANPRIM este primul studiu la nivel național, realizat în colaborare cu Societatea Naţională de Medicina Familiei, care își propune să evidențieze problemele majore ale pacienților oncologici din ambulatoriu, povara psihosocială pe care o reprezintă experiența unui diagnostic oncologic în rândul lor, precum și căile de acțiune psihosocială destinate acestor pacienți în contextul asistenței medicale primare din România.

Obiectivele principale ale acestui proiect sunt de a identifica nevoile psihosociale ale pacienților oncologici din asistența medicală primară, de a evalua nivelul de distres oncologic resimțit, precum și rolul și impactul negativ al acestuia și, nu în ultimul rând, de a identifica acei pacienți oncologici care sunt cei mai vulnerabili din punct de vedere psihosocial și pot beneficia de viitoare intervenții de gestionare a distresului oncologic. Medicina de familie are un rol primordial în contextul acestor pacienți, evaluarea psihosocială în asistența medicală primară prezentând cel mai mare potențial de reducere a distresului oncologic la pacienții oncologici din ambulatoriu.

O discuție generală despre proiect, ”Cum am ajuns să ne dăm seama că este nevoie de o asemenea cercetare?”, ce ne spun cercetările anterioare, care sunt statisticile și cum arată situația în România din această privință.

”Ce își propune să facă proiectul?/Care sunt obiectivele proiectului?”

”Cum ajungem la participanți? Cât de deschisă este populația din România să participe la o cercetare de acest gen?”

”Ce presupune participarea în cadrul proiectului?”

”Ce am reușit să facem până acum și ce mai este de făcut de acum înainte?”

”După ce vom strânge numărul de participanți necesar, cum vor fi prezentate rezultatele, care este implicația acestor rezultate?”

Proiectul CANPRIM este desfășurat în cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, și este condus de către directorul Societății Internaționale de Psiho-Oncologie, conf. dr. habil. Dégi L. Csaba împreună cu lect. dr. Éva Kállay, drd. Flavia Medrea și psiholog Aissa Suciu. Mai multe detalii aici: https://canprim.psychooncology.ro/echipa/.

###